PLASSEN FOR JULENS STERKE FOLELSER

Når lufthavnsjef Arne Johan Johnsen virkelig skal kjenne på julestemningen, går han ned i ankomst- og avgangshallen på Kjevik. I dagene før jul er det stedet for de store og gode følelsene.

– De siste dagene før jul er helt spesielle. Da kommer studentene og alle de andre som har bodd borte, hjem til sine. I hallen står forventningsfulle venner og familie med blomster og flagg. Du kan se tårene komme. De øyeblikkene synes jeg er nydelige, sier Johnsen.

EN EGEN VERDEN Han pleier å tusle ned fra kontoret og finne seg en anonym plass i et hjørne hvor han kan stå og se på folk komme og gå. Da kommer julestemningen på en spesiell måte. En flyplass er i sannhet stedet for de store følelsene. Den som tar seg tid til å kikke, vil se mange flotte avskjeder og enda flottere velkomster. Jula handler om håp – og at alt settes i rett stand. På flyplassen kan Johnsen se mange mennesker som opplever akkurat det i dagene før jul.

– En flyplass er både en vei ut til hele verden og en verden i seg selv. Hele døgnet er folk på jobb – også i juletiden. Første juledag har vi for eksempel avganger til både Gran Canaria, Amsterdam og Bergen, forteller Johnsen. Julaften er det hele fem avganger.

UTE I GOD TID Han har noen gode råd til de som skal ut å reise:

• Bestill billett i god tid, da får du best pris.

• Sørg for at alt er ordnet digitalt før du kommer til flyplassen. Få hjelp av noen du kjenner om nødvendig.

• Kom i ekstra god tid, fordi jula er en tid da mange nokså ikke-reisevante er på flyplassen.

Johnsen lover ekstra god pleie til de som er på jobb på flyplassen Julaften. Det er sannsynligvis noen fra Vennesla. Kjevik er en arbeidsplass med mange ansatte fra Tveit, Birkenes og Vennesla.

– Folk tror det nesten ikke når jeg sier det, men vi har over 450 mennesker som har ansatt-kort og jobber i større eller mindre stillinger på flyplassen. Mange har små stillinger. Jeg vil takke alle sammen for en fantastisk innstilling i den tøffe tiden vi har vært gjennom, sier lufthavnsjefen.

Da han fikk sjefjobben for seks år siden, oppdaget han fort det helt spesielle miljøet på en flyplass. Han kalte det en verden for seg selv – og det er sant. Over hele flyplassen jobber folk for hverandre. De treffes ikke så ofte, de jobber med helt ulike ting, men de er helt avhengige av hverandre for å få flyene til å lande eller ta av.

HARDT RAMMET AV KORONA Pandemien har rammet Kjevik hardt, og mange har vært permittert eller blitt sagt opp. – Ikke få hadde jobbet her i både 15 og 20 år da pandemien traff. De har familie å forsørge. Etter en tid med permittering, er det mange som har funnet annet å gjøre, sier Johnsen.

Nå er fly-aktiviteten på vei tilbake. Innenlandstrafikken har tatt seg kraftig opp, mens utlandet fremdeles er labert. I november hadde flyplassen 60.000 passasjerer.

– For oss på Kjevik er det viktig at Agder fortsetter å produsere attraksjoner som skaper reisevilje. De nye sommerflyene har vært en suksess. Der flyr nordlendinger til Agder og sørlendinger til Lofoten. Vi trenger mer slikt. Julegada er helt klart en attraksjon som skaper en viss reisevilje. Det vet vi fra tidligere år, sier Johnsen, som har det samme juleønsket i år som alle år.

SNØ I LØYPENE – Ja, jeg håper vi slipper hvit jul. Vi bruker bare et kvarter på å rydde rullebanen. Vi har topp utstyr, men det koster penger. Jeg håper alltid på gode snøforhold i de flotte skiløypene i Vennesla, men minst mulig her ute ved flyplassen, ler Arne Johan Johnsen og ønsker god jul til alle.