«MANN 47 ØNSKER BLÅ SKJORTE STR. L»

På julegavetreet til Vennesla menighet henger ønskene fra mennesker som sliter litt i livet, tett i tett. Via dette treet får nesten 500 venndøler akkurat den presangen de ønsker seg.

– Det er rørende og imponerende å se hvor mange som får hjelp og hvor mange som ønsker å hjelpe, sier Gunnar Knobel.

STORT APPARAT Det var han som tok initiativet til å lage et julegavetre i Vennesla for tre år siden sammen med Vennesla menighet. Han har utarbeidet et fantastisk system. Hele bygda er snart involvert. Det er blitt stort. – Kommunens enheter som jobber med hjemmesykepleie, rus, psykiatri og slikt får tilbud om å levere inn ønsker på vegne av innbyggere. Det samme får frivillige som jobber med mennesker som strever litt, som Frimat, Mulighetens Hus, Ressursen og andre, forteller Knobel.

Enhetene og organisasjonene passer på å skrive ønskene anonymt på en lapp. Samtidig får de et ID-nummer som kun enheten vet om. Deretter henges lappen på treet. For eksempel:  «Mann 47 ønsker blå skjorte str. L», eller «Jente fra Syria ønsker håndballsko str. 36» – Forbipasserende kan ta med seg lappen og kjøpe en gave.

«Gaven leveres til Servicetorget i kommunen, som passer på at gavene kommer til riktig person.»

Vi er veldig nøye på taushetsplikt og anonymitet, sier Knobel.

BETYR MYE I 2019 fikk 470 venndøler innfridd julepresangønskene sine via julegavetreet. Knobel sier det er noe helt annet å få akkurat det man ønsker seg, i stedet for en ferdigpakket standardgave. Mange melder rørende tilbake om hvor mye presangen har betydd for dem.  Julegavetreet er blitt en stor suksess. Samtidig er Knobel noe betenkt.

-  Givergleden og alt sammen er bare flott. Jeg er imponert over venndølenes raushet. Samtidig skulle jeg jo ønske at alle fikk det de ønsket seg uten å gå veien om dette treet. Det forteller mye om nøden i samfunnet at vi deler ut nesten 500 pakker via juletreet vårt, sier Knobel.

Han roser også de mange frivillige som stiller opp. Treet står i gågata i hele desember og har også noen turer til Hægeland. Over 40 frivillige står vakt ved treet og den store Betlehem-stallen til Vennesla menighet vis a vis Kulturhuset. – Få med at gavene ikke skal pakkes inn. Det gjør vi etterpå. Vi må ha alt åpent for å sikre at ikke det inneholder ting som giverne ikke skal ha, avslutter Gunnar Knobel.