BOKSUKSESSEN I VENNESLA

Bjarne Nordhagen og Jon Terje Ruenes har greid å skape en høykulturell litteratur-suksess midt i Vennesla. Til Julegada kommer ingen ringere enn Thorbjørn Jagland og Jostein Gaarder.

– Vi er veldig spente på de to. Ingen av dem har vært her før, og begge har jo spennende bokutgivelser i høst å snakke om, sier Jon Terje Ruenes.

Gaarder har just kommet ut med boka «Det er vi som er her nå – en livsfilosofi». Mannen bak verdenssuksessen Sofies verden har denne gang skrevet et brev til sitt barnebarn. I «Sofies Verden» formidler Gaarder filosofihistorien så pedagogisk og enkelt at alle kan forstå, og han oppfordrer Sofie til aldri å ta verden for gitt. Det er som all hans litteratur og tankeverden oppsummeres i den siste boka, og han minner oss om det fantastiske, svimlende å være til.

Jagland er ute med andre del av sine memoarer. I ei bok som inneholder kritikk og avsløringer av flere politiske kolleger, er det først og fremst internasjonalisten Jagland som står fram. Han trekker de store linjene og spør: «Hvor ble solidariteten av». Jagland undrer seg over hvor sterk nasjonalismen og høyrekreftene er blitt i vår tid.

JORUN STIANSEN OG SHOWMAKERS – Det blir spennende å snakke med dem. I tillegg kommer Jorun Stiansen og Showmakers. Vi må jo ha litt musikk au, sier Jon Terje Ruenes.

For de som ikke er så bevandret i Vennesla og Sørlandets rockehistorie; Showmakers er et legendarisk rockeband som far til Jorun var med på å starte på 60- tallet.

Bøker, Mat & Prat var det sogneprest Bjarne Nordhagen som tok initiativet til i 2012. Han spurte Venneslas lokale bokhandler Ruenes om ikke «de skulle finne på noe». De satte seg sammen med reklamemann Svein Kåre Hagen, som raskt minnet om viktigheten av mat og måltid. Dermed var konseptet skapt.

Bøker, Mat & Prat dreier seg ofte om et forfatterbesøk, prat med en lokal eller nasjonal størrelse, med matpause i midten. I Julegada blir det altså to forfattere, og det legges opp til fullt hus i PM5 på Hunsøya.

– Vi har fått et stort og fast publikum på de ti årene vi har holdt på. Jeg tror det er fordi vi er tro mot konseptet. Etter hvert har vi også fått et godt navn og god kontakt i forlagene i Oslo. Det er blitt lett å skaffe gjester, sier Runes.

FULLE HUS – HVER GANG Nesten 70 arrangementer er det blitt. Hver gang kommer mellom 300 og 400 mennesker fra langt utenfor Venneslas grenser. Presten og bokhandleren har skapt et univers som folk trives med. På folkelig vis tar de opp de vanskeligste temaer og snakker med de aller største forfatterne vi har. Tidligere i høst var Sigbjørn Johnsen og Gaute Heivoll gjester.

– Vi treffer en nerve hos folk. Vi ønsker å skape en god sosial kveld med mening og dybde, og det har vi fått bra til. Det er veldig artig å holde på, forteller Ruenes.

KJØP BILLETT TIL BØKER, MAT & PRAT PÅ JULEGADA.NO